PRINCE ÉLETRAJZ

Prince zenei teljesítményének elemzése (Vulture cikk) itt >>

Prince származása
Apja és anyja is lényegében fekete családból származnak, ám ebbe mindkét vonalon keveredett egy-két más származású ős is. Apja családjában egyes források indián, mások olasz felmenő(ke)t említenek. Anyjánál a fekete mellett olasz ősök vélhetők.
Prince 8 dédszüleje közül 6 élte életét déli rabszolgaként, a fehér vérvonalra példa, hogy egyik anyai dédanyja egy rabszolgatartó fehér déli birtokos és rabszolgája lányaként született.

Anyja huszonévesen kerül apja együttesébe
Apja - csóró déliből a minneapolis-i éjszakábaAnyuka, több fekete, némi fehérrel
A fater, bíborban - színes egyéniség

Család, ifjúkor

Prince 1958-ban született a minneapolis-i Mount Sinai Hospital-ban.

Apja, John Lewis Nelson (művésznevén Prince Roger, 1916-2001) a szegényebb és szegregáltabb déli Lousiana államból 1948-ban költözik fel a jómódú, fehérek lakta, északi Minneapolis-ba, hogy sok déli néger zenészhez hasonlóan klubokban, szórakozóhelyeken zenélésből próbáljon megélni. A Kanadához és Nagy-Tavakhoz közeli, magas életszínvonalú, fehérek lakta Minneapolis  az észak kulturális fővárosának számított, gazdag színházi és művészeti élettel, ahol az éjszaka sok déli néger zenészt foglalkoztatott.

Karácsony a Nelson családban
A nyugodt, halk szavú Nelson nem tudta a kenyérre valót csak zenélésből megkeresni, ezért napközben műanyag fröccsöntő munkásként dolgozott a Honeywell Computernél, míg este éttermekben zongorázott 2 helyi zenésszel alakított dzsesszegyüttesében, a Prince Roger Trio-ban.
Nelsonnak ekkoriban egy "hol együtt-hol külön" párkapcsolata volt Vivian Nelsonnal, akitől előbb 4 gyerek született, Sharon L. (1942), Lorna L. (1943), Norrine (1947), John R. (1948), majd, egy forrás szerint Prince születésével egy évben, már az új asszony mellett, titokban még egy gyermek, Duane (1958).

1956-ban találkozik Mattie Shaw-val (1933–2002) egy show-ban. A feltörekvő huszonéves jazz énekesnőt beveszi az együttesbe, szerelem lobban, és a 44 éves Nelson feleségül veszi a 17 évvel fiatalabb Shaw-t. Mattie, akinek szintén volt már egy gyermeke egy korábbi kapcsolatából, két évvel az esküvő után, 24 évesen megszüli első gyermeküket, akinek az apa zenekarának neve után a Prince Roger Nelson nevet adják. 2 év múlva érkezik Tika, a kishúg. A szülők azonban sokat veszekednek*, viszonyuk megromlik. Prince 7 éves, mikor a szülők elválnak. A válás döntően befolyásolja Prince életét, ekkoriban befelé forduló, visszahúzódó fiúvá válik, ekkor kerül közel húgához, Tikához. Anyja 2 évvel a válás után hozzámegy egy Haywood Baker nevű pasashoz, akivel Prince kezdettől nem jön ki. Ezért, ha otthon van, ideje nagy részét a szobájában tölti, és apja ott maradt zongoráján gyakorol. Vagy azzal üti el az időt, hogy hallás után lejátssza kedvenc TV-műsorainak (Batman, The Man From U.N.C.L.E., The Munsters) zenéjét húgának, Tikának. 3 évig bírja, közben sokat lóg apjánál, majd 12 évesen át is költözik hozzá. Tőle kapja első saját hangszerét, egy gitárt. Apjával az együttélés nem működik sokáig. Egy verzió szerint az apja egyszer egy lánnyal találja az ágyban, és kihajítja otthonról. Prince telefonon könyörög, hogy fogadja vissza, Tykán keresztül próbál üzenni, de apja nem enged. Prince felnőttként, Larry Kingnél így emlékszik vissza: „Nem nevezném durvának (He wasn't rough.). Szigorú volt. Mint más apák. Megtanított különbséget tenni jó és rossz között. [...] Akkor sírtam utoljára.„ vagy máshol: „Apám önfejű ember volt. Ahogy én is”. Lakott rövid ideig a nagynénjénél is, végül Prince-t az anyjáék utcájában lakó baráti Anderson család veszi magához, ahol a szociális munkásként dolgozó, sokgyerekes Anderson anyuka körüli meleg, támogató légkörű, mozgalmas családi életbe kerül.

* A szülők közti veszekedések megidézésre kerülnek a Purple Rain c. filmben is.

Prince zenei érdeklődése
Az általános iskolában Prince kiemelkedően kosarazik, az iskolai kosárcsapat tagja, tele van ambícióval, de mivel alacsony termete miatt nem tud bekerülni komoly ligában játszó csapatba, érdeklődése egyre inkább a zene felé fordul. Kis ember nagy hajjal jár: Az osztályban neki van az egyik legnagyobb afró gombasérója.
Az iskolai kosárcsapattal


Prince fogékonysága a zenére már kis korában megmutatkozott. Édesanyja emlékei szerint: "3-4 évesen, ha bementünk egy nagyáruházba, és eltűnt, biztos, hogy a zenei osztályon kellett keresni. Rögtön a rádiókat, hangszereket bütykölte, főleg a zongorákat, orgonákat." 7 évesen kezdett zongorázni, ez egybeesett azzal, hogy abbamaradtak gyerekkori epilepsziás rosszullétei. Apja fontos befolyással volt fia korai karrierjére, hatására kezdett otthon többféle hangszerrel megismerkedni. 11 évesen már saját dalokat komponált, első dalának címe szinte magában hordozza későbbi karrierjét: 'Funk Machine'. Felnőtt koráig hozzávetőleg 27 hangszeren tanult meg játszani, megismerkedett a jazz és a blues alapjaival.

"8 évesen eléggé kész elképzelésem volt, mit is kell egy zongorával kezdeni. Egy zongora- és két gitárórám volt hetente. Rossz tanítvány voltam, amikor a tanár erőltette a kötelező darabokat, én elkezdtem játszani a saját dalomat. Általában nem vették ezeket túl komolyan, de végül mégis a saját dolgaimat csináltam. Nem igazán tanultam meg kottát olvasni sem. Lehet, hogy majd egyszer, bár nem hiszem."
Belső elszánása, hogy zenész és sztár legyen, apja egyik koncertjén alakult ki benne, amikor megérezte, milyen, mikor a tömeg odavan az apjáért.
Prince 5 évesen látta apját előadás közben, és ez meghatározó élmény számára: "Óriási volt, nem akartam elhinni. Az emberek kiabáltak. Akkor döntöttem el, hogy én is zenész leszek."

Ezek a zenék hatottak Prince-re gyerekkorában
Prince nagyon sok és sokféle zenét hallgatott gyermekként. A minneapolisi rádiók ekkoriban főleg fehér rockot játszottak, így sokat hallgatta a Grand Funk Railroad, a Led Zeppelin, Fleetwood Mac, Santana, Joni Mitchell zenéjét.
18 évesen 1976-ban
Fekete zenékhez viszont a lemezboltokban kellett keresgélnie, illetve otthon és apja zenekarában is a fekete zene vette körül. Így figyelt fel Sun Ra, Sly Stone, Larry Graham, James Brown, Jimi Hendrix zenéjére. Ez a kettős, fekete-fehér zenei hatás alakította Prince sokoldalú zenei ízlését és adta az alapot a későbbi egyedi Minneapolis-sound (minneapoliszi hangzás) kifejlesztéséhez.

Egykori zenetanára szerint kisiskolásként jó zenei érzéke volt, de nem volt tipikus gyermekzseni, akiből már akkor meg lehetett volna megmondani, hogy szupersztár lesz.

Iskoláskori zenélés
A Prince-t befogadó Anderson család egyik fiával, André Cymone-nal nagyon összehaverkodnak. Prince és Cymone órákat gyakoroltak hangszereiken az alagsorban. Cymone mama elmondása szerint "Előbb inkább csak nagy hangzavarnak tűnt, aztán pár év után rájöttem hogy ez komoly. A lányok megőrültek értük."
Próbák az alagsorban
1972-ben aztán Prince unokatestvére Charles Smith hívta őket akkor alakuló együttesébe, a Grand Centralba (a név a históriák szerint a Grand Funk Railroad iránti lelkesedésből született). Bevették még Cymone tesóját, Linda Andersont billentyűzni. Ez volt Prince első együttese, 14 éves korában.
Amikor '73-ban Prince elkezdte a középiskolát, Smith otthagyta a zenekart, Prince a helyére Morris Day-t hívta dobosnak. A minneapolisi "Uptown" városrész ekkoriban kezdett friss zenei próbálkozások középpontjává válni. Más rivális tinédzserbandák is alakultak, mint a Flyte Time és a The Family, akiknek zenészeivel Prince-ék együtt improvizálgattak otthon, csiszolgatva a technikájukat. Ahogy Linda Anderson visszaemlékszik, "Csak úgy, a magunk örömére zenéltünk. Lófráltunk a környéken, összeraktuk a felszerelésünket a parkban, és játszottunk, az emberek meg körénk gyűltek." Fejlődésének köszönhetően fokozatosan a banda frontemberévé válik, és az ő hatására kezdenek el mások számai helyett saját szerzeményeket előadni, közben a zenekar nevét is Grand Centralról Champagne-re változtatva. A Grand Central jó gyakorlóterep volt Prince tehetségének kibontására, zenetudásának fejlesztésére. melyben mentora, Pepe Willie, Prince egyik idősebb unokatestvérét elvevő brooklyni zenész segítette. Pepe Willie meghívta zenekarának stúdiófelvételeire gitározni a feltűnően tehetséges fiatal Prince-t, itt szerezte első stúdió tapasztalatait. Az ezt követő időszakban Pepe tehetsége fontos befolyást gyakorolt Prince zenei fejlődésére, hozzájárulva a később Prince védjegyévé vált "Minneapolis Sound" létrehozásához.

Grand Central: Linda Anderson, André Cymone, Morris Day, Terry Jackson, Prince, William Doughty

A 15-16 éves Prince a következő években érzi, eljött az idő a továbblépéshez, ezért minden energiájával egy zenecéggel kötendő szerződés megszerzésére koncentrál. 1976-ban elkészíti első demófelvételeit Chris Moon hangmérnök segítségével, aki összehozza Owen Huseney minneapolisi üzletemberrel. A férfira mély benyomást gyakorol Prince tehetsége, így kész pénzéből a fiatalember karrierjének menedzselésére fordítani. American Artist néven létrehoz egy menedzsercéget, és promóciós kampányt futtat "a jövő sztárjaként" mutatva be Prince-t. A promóciónak megvan az eredménye, a Warner Brothers bőkezű szerződést köt velük 1977-ben. Átengedve a gyártást és a saját dalok feletti kreatív ellenőrzést, Prince azonnal nekiáll a munkának, és hamarosan megjelenik For You címmel első nagy kísérlete 1978-ban.


Folytatjuk...


Prince gyermeke
Prince 32 éves volt, amikor a kilencvenes években összejött a gyönyörű, de jó családból való, szigorú felügyelet mellett nevelkedő kis hastáncosnővel, az akkor 16 éves Mayte Garciával. A barátok szerint életében akkor volt először igazán szerelmes. Ekkor írta legszebb szerelmes dalait az Emancipation tripla albumra (Dreamin' About You;  Friend, Lover, Sister, Mother / Wife; Let's Have a Baby), majd meg is kérte Mayte kezét, 1996 februárjában, Valentin-napon kimondták a boldogító igent, médiától elzárt, szűk körű szertartáson. Prince ekkor már vágyott egy gyermekre (amint meg is énekelte a Let's Have a Baby című dalában), a terhesség alatt írt Sex In The Summer-be belerejtette fia magzati szívhangjait, majd, mintegy kilenc hónappal az esküvő után, Mayte megszülte fiukat, Boy Gregory-t. A gyermek azonban ritka genetikai rendellenességgel, arc- és koponyacsont deformitással járó Pfeiffer-szindrómával született, majd alig egy hetesen meghalt. Prince-t és Mayte-t lesújtotta a tragédia, Prince állítólag magát hibáztatta, felelőtlen életmódja miatt Isten büntette őt gyermeke halálával. A pár életét közelről követő Mayte személyi asszisztense azt állította, a gyermek halálát a szenvedésének véget vetni kívánó szülők által kért vagy általuk végrehajtott eutanázia okozta. Kórházi vizsgálat indult, amely természetes halált állapított meg. Mint azt Mayte egy 2016-os interjújában felfedte, nem sokkal ezután még egyszer megfogant, de ez a terhessége is elvetélt. Mindez végül kapcsolatuk megromlásához vezetett, 1999-ben elváltak. Későbbi barátnőitől (egyet vett el feleségül) gyermeke már nem született.


Prince haja
2014-ben kis-közepes afróval a címlapon
 Prince  2012. szeptemberében sokkolta a rajongókat és a celebvilágot: egy tévéinterjúban igazi, oldszkúl, vérnéger afrófrizurával jelent meg. És** innentől, a Rock&Roll Love Affair videójában és azonkívül, az életben is, Prince afrót visel. Több mint 3 évtized europid hajat utánzó frizkói után először! Az a Prince, akiről az amerikai néger nők hajviseleti szokásait körüljáró Good Hair c. filmben ironikusan megjegyzik, mennyi hajegyenesítőt használ el per év. Prince-re hatással lehetett jelenlegi mentoráltja és barátnője, Andy Allo vad afrósérója is. A nagy celebek közül Prince-hez hasonlóan Oprah Winfrey is az elsők között bevállalta a visszatérést az afróhoz, ami az USA-ban az utóbbi években jelent meg egy szűk, öntudatos néger értelmiségi réteg néger identitást felvállaló életmód-mozgalmának részeként. A Prince fanok első reakció közt az "a legrosszabb frizura ever", "mondjátok, hogy ez nem Ő" kicsengésűek hamar jelezték, mennyire szeretnék sokan továbbra is minél inkább fehérnek vagy fehér jellegű egzotikus félvérnek látni, mint igazi négerszagú négernek. Nem beszélve a feketékről, akik úgy tartják, a pénz számolva, a férfi rövidre nyírva, a nő pedig hajegyenesítve jó. 
Kíváncsian várjuk, mi sül ki az új afrósztájlból: egyszeri geg, netán áttörés a néger haj- és énkép trendben? 
Szegény Jacko, még szerencse, hogy ezt már nem kellett megérnie...


** Éssel nem kezdünk mondatot! princeguru: - Egy faszt nem! Kezdünk! Nem innen szoptuk, de nekünk úgyse hiszed el. >>


Prince-t mindannyian európai típusú hajjal és frizurával ismerjük. Élesebb szemű olvasóink azonban talán már észre is vették a fotók alapján, nem volt ez mindig így. Bár Prince-ben van fehér vér, a haja nem természettől fogva egyenes. Genetikailag igazi afró-göndör haja volna, amint a gyerekkori képeken e cikkben és az Első interjú cikk képein is látszik. Első lemezének (For You, 1978) borítóján még afró hajjal jelenik meg, a 79-es Prince c. album borítóján már vegyileg egyenesített, könnyeden hullámos fehérember frizurával. Ettől kezdve - aktuális saját divatjának megfelelő frizurába oltva - egyenesített hajat hord. Hogy aztán 2009-re, Chris Rock Good Hair-jében már a hajegyenesítő szer ipar egyik főfogyasztójaként élcelődjenek vele. A haj egyenesítése az amerikai feketék között az utóbbi évtizedekben rendkívül elterjedtté vált. Kábé mint a szőkítés a fehér nők között. Az első hajegyenesítők természetesen néger celebek voltak, lásd Little Richard, Chuck Berry, James Brown, akiknek sajátos imidzsét épp a típusos néger arc és az egyenes fekete haj kettőse adta. Érdekességképpen James Brownnak is volt egy négeröntudatos afró időszaka, de nem sokáig tartott. A göndör haj egyenesítésére szolgáló vegyi kezelést a fodrászok rutin eljárásként végzik a fekete hölgyeken Amerikában, mint nálunk szőkítést (vagy a dauert, csak hát épp fordítva). Prince 2012 szeptemberében, több mint 30 év egyenesített, europid típusú frizurái után visszatért a természetes afró hajviselethez. A nagyközönség előtt egy tévéinterjúban jelent meg először így, meglehetősen nagy visszhangot keltve. Afrója mellett 2016-os haláláig kitartott.

Nézz legényesedő gombafrizurás Prince-t itt >> 

Prince 2015-ben


A 2015-ös Grammy díjátadón: nem bíborban, nem bársonyban - narancsban.

Kapcsolódó cikkek

Prince élete első interjúja a középiskolai újságban >>

A hajegyenesítésről, az amerikai négerek hajviseletéről szóló film: Good Hair >>
Hajegyenesítés a fodrásznál, jelenet Spike Lee Malcolm X c. filmjéből Malcolm X, Barber scene >>


Olvass bele néhány jellemző Prince dal szövegébe >>

Felhasznált irodalom
Andre Cymone Biography,
Allmusic: http://www.allmusic.com/artist/p23966
The Independent / Obituaries: John Nelson >>
 + más internetes és nyomtatott források